Structuur met een lach

De residenties van Nobama Care worden met de grootste zorg voor ouderen met geheugenproblemen ingericht. We zorgen voor prikkels die ervoor zorgen dat ze tot rust komen en proberen stil te staan bij de mens en zijn/haar behoeften. Zelf kunt u ook met bepaalde dingen rekening houden als het gaat om de omgang met een naaste met dementie.

structuur lach.jpg

De residenties van Nobama Care worden met de grootste zorg voor ouderen met geheugenproblemen ingericht. We zorgen voor prikkels die ervoor zorgen dat ze tot rust komen en proberen stil te staan bij de mens en zijn/haar behoeften. Zelf kunt u ook met bepaalde dingen rekening houden als het gaat om de omgang met een naaste met dementie. Een aantal tips!
 

Communiceer helder en bondig
Hoe u iemand met dementie benadert, is erg belangrijk. Wanneer u iets wilt zeggen, kunt u het beste de aandacht trekken door bijvoorbeeld een hand op een arm of been te leggen of door oogcontact te maken. Probeer iemand niet teveel te corrigeren of tegen te spreken, maar toon in plaats daarvan begrip en stel gerichte vragen. Teveel vragen kunnen uw naaste in verwarring brengen, het kan daarom helpen om in korte zinnen te praten en even te wachten tot u merkt dat de boodschap is aangekomen en verwerkt. Vraag bovendien toestemming voordat u iets onderneemt.

 

Zorg voor structuur
Onze zorgstudio’s bieden een ideale, beschermde woon- en leefomgeving. We zorgen voor een huiselijke sfeer waarin bewoners zich geborgen en op hun gemak voelen. Daarnaast zorgen we voor een duidelijke structuur door middel van een dagindeling, dat geeft een persoon met dementie houvast. U kunt hier zelf ook rekening mee houden door bijvoorbeeld afspraken te maken over de tijdstippen waarop u langskomt of de dagen waarop u een activiteit gaat ondernemen. Ook wanneer uw naaste (nog) niet in een zorgwoning woont, kan structuur heel fijn zijn. U kunt bijvoorbeeld een kalender ophangen waarop uw naaste gebeurtenissen kan bijhouden.

 

Stimuleer zintuigen
Laat uw naaste geuren ruiken of geluiden horen als u het ergens over heeft. Dit zal zorgen veel meer begrip. Ook beelden werken vaak beter dan woorden. Vooral beelden – of geuren – van vroeger kunnen herkenbaar zijn voor iemand met dementie. Bij Nobama Care proberen we de zintuigen te stimuleren door bijvoorbeeld boeiende schilderijen of een fascinerend aquarium in onze residenties te plaatsen. Onze open keuken zorgt de hele dag door voor lekkere geuren; van koffie in de ochtend tot soep en warme maaltijden in de middag en avond. In de woonkamer staan daarnaast mooie planten en altijd verse bloemen.

 

Wees uzelf
Het kan verleidelijk zijn om een naaste met dementie kinderlijker of vrolijker toe te spreken dan u misschien bent. Doe dit liever niet, dat heeft iemand vaak snel door en kost u bovendien onnodig veel energie. Ga goed bij uzelf na hoe u zich voelt en geef op tijd aan wanneer u zich vrolijker voordoet dan u bent. Ook iemand met dementie verdient eerlijke, respectvolle en volwaardige omgang.

 

Laat iemand met dementie in z’n waarde
Personen met dementie kunnen het gevoel ervaren dat ze niet goed genoeg zijn. Door complimentjes te geven, iemand serieus te nemen en de belevingswereld van uw naaste voorop te stellen, geeft u hem/haar het gevoel van meer eigenwaarde. Kijk naar wat nog wél kan en benoem dit ook. Bij Nobama Care vinden we dit punt ontzettend belangrijk. Een respectvolle benadering van de mens staat altijd voorop, niet de dementie. We behandelen iedereen op basis van hun eigen gewoonten en behoeften.

 

Heb lol!
Humor is het beste medicijn, en dat geldt ook voor mensen met dementie. Probeer veel leuke dingen te doen, te lachen en te genieten. Het kan een idee zijn om bij te houden hoe vaak uw naaste lacht op een dag en om dit iedere dag te overtreffen. Daar hebben jullie beiden profijt van!

Hoogstpersoonlijke zorg

Bij Nobama Care komt u thuis. Leer ons kennen.