Piet: de architect achter de residenties

Piet Vrencken is de architect achter het ontwerp van de residenties, waarvan er inmiddels vijf zijn gerealiseerd in Limburg. Vijf unieke complexen, met elk één aspect in gemeen: ze vormen een waar thuis voor de demente bewoners

nobamacare-schinnen-header.jpg

Nobama Care biedt 24-uurszorg aan mensen die niet meer zelfstandig in eigen woonomgeving kunnen verblijven. Dit doet Nobama Care door continu na te denken over de aspecten die een nieuwe omgeving als thuis laten voelen.  Zo is in de woon-zorgcomplexen rekening gehouden met omgevingsfactoren die een positieve invloed hebben op het leven van mensen met dementie.

Wij spraken Piet Vrencken, de architect achter het ontwerp van de residenties, waarvan er inmiddels vijf zijn gerealiseerd in Limburg. Vijf unieke complexen, met elk één aspect in gemeen: ze vormen een waar thuis voor de demente bewoners.

Hoe komt het dat jij betrokken bent bij het Nobama Care project?
Bijna iedereen heeft wel een familielid of bekende die getroffen is door een vorm van dementie; tegenwoordig heeft ruim 25 procent van de Nederlandse bevolking boven de 80 jaar dementie, en dat percentage groeit met de jaren. Ook mijn alleenstaande schoonvader werd getroffen door een TIA, waarop dementie volgde. In 2017 kwam hij zodoende in een tehuis terecht onder mensonterende omstandigheden. Wij dachten: dit zouden we mensen niet moeten aandoen. Dit kan zoveel menselijker. Een waardige laatste levensfase, dat is sindsdien mijn streven.

Samen met ontwikkelaar Maurice Hamers en Noor Nezami – bestuurder van Nobama Care – ontwierp jij daarom een aantal Nobama Care residenties. Wat maakt deze woon-zorgcomplexen anders dan andere?
We hebben veel onderzoek gedaan naar de ideale omgevingsfactoren voor mensen met dementie. Hiervoor hebben we het Alzheimer Centrum Limburg geraadpleegd, die zich met hun onderzoeken onder andere richten op het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun naasten. Hier kwam vooral uit dat een residentie zo huiselijk mogelijk dient te zijn. Weg met de kille, smetteloze ziekenhuissferen; een tehuis hoort als thuis te voelen, niet als een omgeving waarvan men zich meer ziek en patiënt voelt. Zo hebben we van de zorgstudio’s en aanleun-serviceappartementen echt een ‘thuis’ gemaakt, met ruimte voor de bewoners om het in te richten zoals ze zelf willen, met hun eigen spullen.

Om het huiselijk te maken gebruiken we zachte, gedempte tonen, zoals natuurlijk groen en houttinten. Ook met de akoestiek houden we rekening; een galm kan écht niet, dat brengt mensen met dementie van hun stuk. Maar boven alles hebben we ernaar gestreefd om de connectie met de omgeving erin te houden. Geen opgesloten, maar juist een vrij gevoel.

Een vrij gevoel in de residenties, hoe wordt dat gerealiseerd?
Bij elke locatie kijken we naar de specifieke ligging en eigenschappen van die locatie, en hoe we daar het beste gebruik van kunnen maken. De gemeenschappelijke leefruimten, zoals de gezamenlijke woonkamers, bieden voldoende zicht op de omgeving om er echt contact mee te hebben. Limburg heeft, zoals we allemaal weten, prachtige landschappen. Zo biedt de Schandelermolen een mooi uitzicht over het dal, en de oude molen.

De Rothemermolen in Rothem heeft een mooie ligging aan de Geul en kijkt uit over agrarisch landschap. En dan hebben we nog ons nieuwste project, Kasteel Zuyderhoudt in Geulhem. Een prachtige locatie, waarvan de woonkamer straks een verbluffend uitzicht biedt over het hele GeuldalOok creëren we goede buitenruimtes, die bewoners het idee geven vrij naar buiten te kunnen lopen voor een frisse neus. Zo beschikt de Rothemermolen over een mooie patio aan de binnenzijde, waar men vrij in en uit kan lopen. Een gevoel van vrijheid prikkelt de hersenen op een positieve manier.

Tot slot maakt Nobama Care gebruik van voorzieningen en partners uit de buurt. Zo streven we naar een wekelijkse markt voor brood en beleg, in samenwerking met lokale partners, en naar bezoeken van scholen. Een ‘normale’ sfeer om bewoners positief te prikkelen. Het feit dat de Nobama Care woonzorgcomplexen kleinschalig zijn, maakt dat dergelijke initiatieven daadwerkelijk van de grond komen. En dat maak de residenties levendig, warm en menselijk.

Meer weten over de Nobama Care residenties in Limburg? Klik hier om direct uw vraag te stellen! 

Hoogstpersoonlijke zorg

Bij Nobama Care komt u thuis. Leer ons kennen.