De invloed van omgevings-factoren

Mensen met geheugenverlies blijven, net als iedereen, het liefst zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Wanneer thuis wonen niet meer langer kan, biedt Nobama Care de passende zorg in verschillende woon-zorgcomplexen in Zuid-Limburg. Samen zorgen we ervoor dat bewoners, familie en mantelzorgers zich thuis voelen in deze prachtige residenties.

thuisgevoel.jpg

In onze residenties staan de bewoners en hun welzijn centraal. Maar wat maakt dat bewoners met geheugenproblemen hun woon- en leefomgeving als prettig ervaren? En hoe kunnen wij de kwaliteit van leven op een positieve manier beïnvloeden? In deze blog beschrijven we hoe bepaalde omgevingsfactoren invloed hebben op de leefkwaliteit van ouderen, en hoe we daar als Nobama Care rekening mee houden.

De juiste dosis prikkels
Door het gebruik van geluiddempende materialen in de afwerking en het interieur binnen de residenties, voorkomen we galm (of echo), en daarmee onnodige prikkels. Ook werken we veel met planten in ons interieur. Deze absorberen niet alleen geluid, maar werken ook reinigend én zijn bovendien sfeervol.

Een misvatting is echter dat mensen met geheugenproblemen het liefst zo min mogelijk prikkels krijgen. Te weinig afleiding kan resulteren in ‘onderprikkeling’. Om dat te voorkomen richten we het uitzicht van onze residenties vooral op de natuur of de buurt. Woonkamers en gangen van de woon-zorgcomplexen hebben voldoende ramen om naar buiten te kunnen kijken, zo is er toch de nodige afleiding, maar wel op afstand.

Geur als herinnering
Een belangrijke prikkel die op de emotie werkt en lang in stand blijft, is geur. Geur wordt onbewust gekoppeld aan herinneringen. Zo zorgen wij voor de geur van verse koffie om een gevoel van huiselijkheid en veiligheid te versterken. In onze open keukens bakken we soms koekjes of appeltaart. Dat trekt de bewoners vaak naar de open woonkamer. In de badkamers ruikt het fris, zoals je ook thuis zou verwachten. Op deze manier spelen we in op verwachtingen en de kwaliteit van leven.

Contrast en rust
Nobama Care maakt gebruik van natuurlijke pasteltinten in het interieur, omdat deze de nodige rust creëren. Maar ook contrast is van belang; meubels dienen af te steken tegen vloer en wanden. Zo brengen we de bewoners zo min mogelijk in de war.

Herinneringen aan vroeger
Zoals oprichter van Nobama Care Noor Nezami al mooi omschreef in dit interview, houden mensen met dementie vaak vast aan herinneringen die ze hebben aan vroeger. Niet voor niets moedigt Nobama Care bewoners aan om herkenbare en vertrouwde spullen van thuis mee te nemen en daarmee een thuisgevoel te creëren in hun nieuwe zorgstudio of aanleun-serviceappartement.

Nobama Care houdt voortdurend rekening met omgevingsfactoren die invloed hebben op de leefkwaliteit van mensen met dementie. Deze omgevingsfactoren zijn onder andere licht, akoestiek, geur, kleurgebruik en herkenbaarheid. Door deze constant in acht te nemen tijdens het ontwerpen en bouwen van een nieuwe residentie, streeft Nobama Care de best mogelijke leefomgeving voor zijn bewoners na. Want de bewoners en hun welzijn, die staan bij ons centraal.

​​​​​​​Meer weten over hoe Nobama Care rekening houdt met omgevingsfactoren voor de dementerende bewoners in de woon-zorgcomplexen in Zuid-Limburg? Klik hier om uw vraag te stellen!

Hoogstpersoonlijke zorg

Bij Nobama Care komt u thuis. Leer ons kennen.